Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

100 spartips i vardagen


Det finns alltid sätt att spara pengar i vardagen. Här listar vi 100 tips!

1. Börja med matlådor

Skippa lunch ute och ta med matlådor till jobbet i stället. På en månad kan du spara över 1 500 kronor och efter ett år har du sparat in mer än 18 000 kronor.

Så mycket kan du spara med matlådor

2. Hoppa latten

Skippa morgonlatten på vägen till jobbet eller kaffekoppen på vägen hem. En kopp hos de lokala caféet kan väl gå på 50 kronor per gång, vilket innebär 250 kronor i veckan om du köper en kaffe varje vardag. Eller mer skrämmande; över 11 000 om året.

3. Kapa tobaken

En klassiker men något som kan göra plånboken betydligt fetare. Lägg ned snusandet, fimpa rökandet och spara tusenlappar varje år. Pengar som istället kan läggas på något mer meningsfullt.

Räkna ut hur mycket du sparar med vår kalkylator

4. Släng mindre mat

Den genomsnittliga svensken slänger 45 kilo mat och dryck rakt i soptunnan eller avloppet varje år. Köp inte storpack om du inte behöver det, lukta på varorna innan du slänger dem och ha som vana att frysa in det du inte planerar att använda. Tänk på att "bäst före" inte betyder sista förbrukningsdag. Om du handlar mat online så minimerar du risken för att köpa något ogenomtänkt, till exempel lockvaror och godis vid kassan. När du köper färdiga matkassar online är alla portioner noga uträknade så att det inte blir något matsvinn.

5. Samla dina lån

Har du många lån och krediter kan det vara en smart idé att baka ihop dem till ett. Detta innebär lägre ränta och månadskostnader.

Så samlar du dina lån

6. Planera dina inköp

Undvik impulsköp. Ska du handla mat, gör listor och håll dig till dem. Är du ute efter en särskild vara, kolla om den finns till rabatterat pris någonstans. Det är också en god idé att jämföra priser på produkter innan du handlar – och tänk även på att köpa den billigaste varan inte alltid är det som är mest kostnadseffektivt. I stället kan det vara värt att köpa kvalitetsprodukter som håller längre. 

7. Energisnåla

Sänk din elkostnad genom att till exempel byta ut glödlampor, frosta av frysen, täta fönsterkarmar, stänga av elektronik och byta elavtal. Det finns många sätt minska sin månadskostnad.

6 tips: sänk dina elkostnader

8. Skippa badet & duscha snabbt

Att tappa upp ett badkar med varmvatten är mycket kostsamt. Välj i stället att ta snabba duschar och självklart att stänga av vattnet medan du tvålar in dig.

9. Välj vatten

Välj vatten i stället för läsk eller annan dryck på restaurang och andra uteställen. Vatten är oftast gratis och du kan be om påfyllning hur ofta du vill.

10. Använd utegym

Säg upp ditt gymkort och lägg pengarna på något annat. I dag finns mängder av utomhusgym och möjligheter att träna utomhus. I stället för att springa på löpband, ge dig ut i naturen eller välj löparskorna framför bilen till jobbet.

11. Åk tillsammans

Samåk med dina kollegor till jobbet. Turas om att köra om alla har bil, eller låt de som inte har bil betala en summa för varje gång. Räkna ut kostnaderna - både i tid och pengar - och jämför om det är billigare och smidigare att ta kollektivtrafiken till jobbet.

12. Handla second hand

Är du på jakt efter en ny soffa, matta eller kanske en barnvagn? Välj bort nytt och dyrt och kika in andrahandsmarknaden i stället. Antingen genom att besöka en fysisk second hand-butik eller besöka marknadsplatser som Blocket och Tradera. Här kan du hitta riktigt fina saker till en spottstyver av nypriset. 

13. Fixa håret hemma

Lär dig själv eller be en vän eller förälder att toppa, raka och färga håret hemma. Frisörkostnader är höga och är finns mycket att spara - särskilt om du besöker salongen var sjätte vecka som rekommenderat. 

14. Läs på biblioteket

Säg upp dina tidningsprenumerationer och gå till biblioteket i stället. Här finns de allra flesta tidningar och magasin att läsa helt kostnadsfritt. Skaffa ett lånekort och du kan låna hem de senaste boknyheterna i stället för att köpa dem på bokhandeln.

15. Välj e-faktura & autogiro

Kanske har du märkt att det då och då tillkommer en extra fakturaavgift på dina räkningar? Genom att välja e-faktura och betala direkt med autogiro slipper du onödiga kostnader som vissa företag tar ut.

16. Välj återanvändbart

Tygblöjor, förvaringspåsar i silikon, menskopp, hushållspapper i bambu. Vad som tidigare varit engångsartiklar har i dag uppgraderats. Välj produkter som du kan använda om och om igen istället för att hela tiden behöva köpa nytt. 

Hos  Jordklok hittar du ett stort sortiment av miljövänliga och återanvändbara produkter.

17. Odla på fönsterbrädan

Är du en storförbrukare av basilika, tomat eller kanske chili? Sätt igång en odling hemma på fönsterbrädan, balkongen eller altanen. Att ha grönsaker och örter hemma i bostaden är både godare och billigare!

18. Jaga rabattkoder

Försök att undvika att handla något till ordinarie pris. På varor som skönhet, hårprodukter, kläder och inredning finns nästan alltid en rabatt att utnyttja. Använd dig utav sajter som  Kampanj.se som samlar alla rabattkoder åt dig.

19. Ta med egen kasse

Ha som vana att alltid ta med egna kassar eller en ryggsäck när du ska handla. Du slipper då köpa plast- eller papperspåsar i affären. Både billigt och miljösmart.

20. Köp påsar på rulle

Är du en av dem som använder mataffärens påsar till soporna? Köp soppåsar på rulle i stället och spara pengar. En platspåse i affären kostar i dag minst två kronor medan du kan få en rulle med 25 påsar för 20 kronor.

21. Skippa presenter & julklappar

Kanske låter barskt för många, men behöver vi verkligen allt vi får på födelsedagar och julafton? Kom överens tillsammans att skippa presenter och spendera tid med varandra istället. Kanske med ett spel, en god middag eller en film.

22. Våga pruta!

Det finns ofta marginal för att pruta när du göra större inköp. Det gäller bara att våga! Se till att spara hundralappar eller till och med tusenlappar på till exempel ditt nya kök eller din framtida säng.

23. Boka en lärling

Välj en elev när du bokar massage, skönhetsbehandlingar och andra tjänster. I dag erbjuder skolor diverse tjänster till ett riktigt lågt pris. Det gäller dock att hålla koll på när tiderna släpps - de försvinner snabbt! 

24. Utnyttja studentrabatter

Är du student? Toppen! Se till att utnyttja de rabatter som erbjuds alla som pluggar. Du kan bland annat få lägre pris hos frisören, på kläder och resor.

25. Köp billigt vin

Hur stor skillnad är det egentligen på en flaska rött som kostar 69 kronor eller 119 kronor? Oftast handlar det endast om märket på flaskan. Välj det billigare vinet, häll upp i en snygg karaff och avnjut!

26. Lär känna grannarna

Lär känna de som bor på samma gata eller i din trappuppgång. Inte bara för att de är trevligt att känna de som bor intill utan också för att erbjuda och få framtida tjänster så som till exempel barn- och djurvakt. 

27. Byt tjänster

Finns det något som du är riktigt bra på som andra skulle vilja ha hjälp med? Erbjud dina tjänster i utbyte mot något som du är i behov av eller kanske inte lika bra på. Det kan till exempel vara att klippa buskar i trädgården i utbyte mot en fotografering eller en sminkning i utbyte mot att baka en tårta.

28. Streaming före bio

Skippa biobesöken och prenumerera på en streamingtjänst i stället. Du får ett stort utbud av film och serier och kan se dem hur många gånger du vill till en fast månadskostnad. Ett enda biobesök går i dag på upp emot 200 kronor med dricka och snacks medan en streamingtjänst kostar dig kring hundralappen i månaden.

Jämför streamingtjänster

29. Låt pengarna jobba åt dig

Sätt undan pengar varje månad på ett sparkonto med bra ränta eller starta ett fond- och aktiesparande. På så sätt växer pengarna utan att du behöver göra särskilt mycket. 

Läs mer om spara & placera här

30. Gör egna medel

Blanda dina egna rengöringsmedel istället för att handla dyra flaskor i affären. I många fall har du redan vad som behövs hemma i skåpen och recept hitta du via en enkel sökning på nätet.

31. Bli nyhetsbrevsprenumerant

Dels för att hålla stenkoll på aktuella erbjudanden och rabatter men också för att nya prenumeranter vanligtvis får en rabattkod att utnyttja på sitt första köp. 

32. Jämför, jämför, jämför!

Innan du genomför ett köp är det en smart idé att söka på varan på andra sajter eller kolla i andra butiker. Kanske har en annan butik ett lägre pris eller är villiga att sänka priset för att du ska handla just där. Vi har sammanställt flera olika jämförelsetjänster som hjälper dig att hitta rätt bland priser och olika villkor.

33. Byt telefonoperatör

Använder du upp allt det du betalar för? Om inte - kanske är det dags att kika på ett nytt mobilabonnemang eller rentutav börja med kontantkort. Att betala för data man inte använder är bara onödigt. Eller kanske finns det till och med en operatör som erbjuder samma deal men till ett lägre pris - det skadar inte att kika runt!

Jämför mobilabonnemang

34. Kapa kanalerna

Hur viktigt är det att ha 300 TV-kanaler? Numera byts TV-tiden ut mot tid framför streamingtjänster istället. Kanske räcker det då med basutbudet på TV och istället välja en playtjänst att prenumerera på.

35. Utmana bredbandet

Känns det som att du betalar onödiga pengar varje månad för ditt mobila bredband kanske det är dags att se sig om efter något nytt. Titta över ditt avtal, jämför med andra bolag och utmana det pris du har idag.

Jämför mobila bredband

36. Kvalitet före kvantitet

I de allra flesta fall är det så att en produkt av finare kvalité (och vanligtvis dyrare prislapp) håller betydligt längre än en produkt från en lågpriskedja. De lägre priserna lockar och innebär att man sparar pengar i stunden - men i längden är det inte garanterat att det håller. Satsa i stället på en kvalitetsvara som du kan njuta av och använda i flera år. 

Tips! 

Det hjälper att tänka att du "sprider ut kostnaden" över en längre period. 

1. En tröja från en lågpriskedja som kostar 199 kronor håller i max två år, vilket innebär en månadskostnad på 199 kronor/24 månader = 8,3 kronor/månad.  

2. En tröja av finare kvalitet som kostar 499 kronor och håller i max fem år, ger 499 kronor/60 månader = 8,3 kronor/månad.

3. En tröja av ännu finare kvalitet som kostar 999 kronor och håller i tio år, innebär 999 kronor/120 månader = 8,3 kronor/månad.

37. Dricksa inte

Skippa dricksen om du besöker en restaurang. Serveringspersonal har fast idag fast lön och det är inget som säger att du måste ge dricks efter ditt besök. Vill du ändå ge dricks, håll dig på låga procent.

38. Ställ av bilen

Finns det längre perioder under året då du inte använder din bil kan det vara en idé att ställa av den. Då behöver du varken betala fordonsskatt eller trafikförsäkring.

39. Se över dina abonnemang

Spotify, Netflix, Viaplay, HBO, C More... Det finns idag mängder av streamingtjänster att välja bland. Har man dessutom en prenumeration på flera av dem kan det bli en dyr historia varje månad. Se över om du verkligen är i behov av samtliga tjänster samtidigt, eller om du kan pausa eller kanske avsluta någon.

Jämför streamingtjänster

40. Dela med andra

Är du och någon i din närhet intresserad av till exempel samma tidning, streamingtjänst eller klubbmedlemskap kanske det är värt att tänka på att dela. På det viset får du alltid det du vill ha till halva priset!

41. Flytta bolånet

Det kan vara väl värt att med jämna mellanrum gå över sitt bolån och kolla upp om du kan få lägre ränta och bättre villkor någon annanstans. Det är inte alls komplicerat att byta bank och du kan spara flera tusenlappar i månaden!

Så flyttar du ditt bolån

42. Använd friskvårdsbidraget

Även om många arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag är det också många som inte utnyttjar det. Se till att du utnyttjar förmånen -  oavsett om det bara är för att kunna besöka simhallen med barnen på fredagskvällar. Då behöver du endast betala för barnen.

43. Kläder blir trasor

Släng inte kläder eller sängkläder som blivit gamla eller trasiga. Klipp i stället sönder dem och använd som trasor i hemmet. Detsamma gäller gamla diskborstar och tandborstar - utmärkta för att städa med på svåråtkomliga ställen.

44. Handla utanför säsong

Köp vinterjackor i april och skolväskor i september. Då lär du komma betydligt billigare undan! Det gäller att passa på när priset är lågt även om det är långt kvar till du kan använda saken.

45. Handla efter säsong

Ett undantag från tips 44 är grönsaker, rotfrukter och frukt. När det är säsong på till exempel avokado, kålrot och clementiner sjunker priserna betydligt på dessa varor. Håll koll på vad som är i säsong och basera matlagningen efter just det. 

46. Tanka billigt

Kolla upp var i din omgivning som bränslet är billigast och tanka bilen där. Är du en storanvändare av bilen kan det vara en idé att skaffa ett särskilt tankkort.

47. Skippa extra tillägg

När du bokar resor eller köper en dyrare produkt får du ofta frågan om du vill lägga till försäkring. Detta är i de allra flesta fall överflödigt om du redan har en hemförsäkring eller försäkring via ditt bankkort.

Behövs verkligen reseförsäkring?

48. Packa lätt

Klarar du dig med endast handbagage på din flygresa finns mycket att spara! Ett incheckat bagage innebär inte bara en extra kostnad utan du sparar dessutom också tid; du slipper både stå i kö för incheckning och att vänta vid bagagebandet efter landning.

49. Ta hand om gaddarna

Var noggrann med din tandborstning och munhygien. Ett besök till tandläkaren är inte billigt och bästa sättet att undvika en tandläkaravgift är kort och gott att ta hand om sina tänder.

50. Fixa hemma själv

Det finns mycket man kan göra hemma på egen hand i stället för att kontakta hantverkare och andra proffs. Till exempel måla om, slipa luckor, betsa köksbänk, sy nya kuddfodral och uppdatera möbler.

8 tips: så renoverar du billigt

Gör om hemma billigt - rum för rum

51. Ta med vattenflaska

Ha alltid med en flaska med kranvatten hemifrån i väskan. Dels för att det är viktigt att dricka vatten varje dag men också för att undvika att du köper vatten på flaska eller annan dryck ute.

52. Titta i skafferiet

Många är vi som handlar utan att först kolla vad vi har hemma. Kanske är turen till affären egentligen helt onödig? Titta igenom skafferiet och frysen för att se om det redan finns livsmedel till dagens middag.

53. Låna av vänner

Är du i behov av en stege, en borrmaskin eller kanske en matberedare? I stället för att köpa nytt, hör bland dina vänner om de kan låna har möjlighet att låna ut sina prylar för en stund. 

54. Använd gratisappar

I stället för att skicka sms och mms samt ringa samtal direkt via mobiltelefonen använd dig utav gratistjänster så som Messenger, Viber och Skype. Detta innebär att du endast behöver ett mobilabonnemang med surf. 

55. Skippa hemtelefonen

Hemtelefonen är snart ett minne blott och sedan mobiltelefonens inträde en onödig utgift. Säg upp hemtelefonin och spara pengar varje månad istället.

56. Tvätta händerna ofta

Låter kanske konstigt, men att tvätta händerna ofta är en enkel sak att göra om man villa hålla sig frisk. Då slipper du inte bara att ligga hemma i sängen och snörvla utan undviker också en lägre lön. 

57. Jämför växlingskurs

Gå inte till första bästa när det är dags att växla pengar. Besök och jämför kurserna hos flera växlingskontor innan du genomför växlingen.

Valutakurser & omvandlare

58. Kör smart

Ska du köra bil, tänk på att köra smart och ekonomiskt. Det innebär bland annat att du planerar din körning, hoppar över växlar, undviker kraftiga inbromsningar och parkerar med huven utåt. Det kommer snabbt visa sig på bränsleförbrukningen och det minskade slitaget.

59. Tvätta & diska fullt

Sätt aldrig på tvättmaskinen eller diskmaskinen om den inte är full. Se till att det du tvättar verkligen är smutsigt och inte bara tvättas av vana. Det här sparar dig både energi och vatten. 

60. Ta farväl av torktumlaren

Torka dina kläder på ett tvättställ eller utomhus på lina i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren drar stora mängder el och sliter på dina kläder.

61. Låt håret självtorka

Precis som med torktumlaren så drar hårtorken både el och sliter på håret. Låt ditt hår självtorka efter tvätt för lägre månadskostnad och vackrare svall!

62. Använd vattenkokaren

Det kräver betydligt mindre energi att koka upp vatten i en vattenkokare än att koka vatten på spisen. Gör det som vana att koka upp ditt vatten redan innan du häller det i själva kastrullen.

63. Panta flaskor

Släng inte pantflaskor i återvinningen utan ha som vana att spara och panta dem. Köper du i genomsnitt två flaskor med en krona pant vardera i veckan blir det på ett år 104 kronor.

64. Vädra framför AC

Spara energi genom att skippa AC:n och istället öppna dörrar och fönster. Med korsdrag i bostaden blir det svalt och skönt på nolltid!

65. DIY

Do It Yourself! I stället för att köpa dyra presenter när du ska bort - skapa något själv! Allt du behöver är material, kreativitet och lite tid. Vem uppskattar inte en snygg ampel i makramé, hembakt knäckebröd eller ett fint armband?

66. Idrotta tillsammans

Vill du spela någon sport men känner inte att du vill lägga någon medlemsavgift och andra extrakostnader hos en klubb? Dra ihop några vänner eller annonsera på sociala medier och hyr en hall tillsammans någon gång i veckan eller månaden.

67. Skaffa timers

Köp hem flera timers till hemmet och koppla in dina lampor. Då vet du om att lamporna alltid är släckta respektive tända under särskilda tider. Det kan ha effekt på elräkningen.

68. Ta med mellanmål

Har du alltid en frukt eller annat nyttigt mellanmål med dig i väskan går du sällan hungrig. Vilket i sin tur kan leda till att du inte småhandlar lika ofta - vi vet ju alla hur det går när vi handlar på tom mage! 

69. Använd Matpriskollen

Matpriskollen är en app som samlar veckans extrapriser i alla butiker över hela landet. Via appen kan du söka fram enskilda butiker, varugrupper eller en specifik vara och få fram de lägsta priserna just nu. 

70. Baka eget bröd

"Man känner sig aldrig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen". 

- Ernst Kirchsteiger

En limpa bröd i butik går i dag på drygt 20 kronor. Bakar du hemma i stället kan du få en limpa för under femkronan - och visst blir det dessutom mycket godare!

71. Fika hemma

Skippa dyra fikastunder ute på stan och njut av hembakade godsaker på balkongen eller vid köksbordet istället. En fika på café kan väl gå på 100 kronor medan du kan baka muffins hemma för en spottstyver.

72. Ställ undan dammsugaren

Välj sopborste istället för dammsugare när du städar hemma. Du minskar både på elkostnaden samt får ett litet träningspass på köpet. Säljer dammsugaren får du dessutom en lite extra slant in på kontot. Hur bra?!

73. Poppa popcorn

Om sötsuget kickar in på lördagskvällen satsa på popcorn! Kör du mikropopcorn får du omkring 300 gram för 15 kronor och väljer du att poppa själv i kastrull blir det ännu billigare. Ännu fler fördelar; det är både nyttigt och gott!

74. Hemgjord skönhet

Gör dina egna skönhets- och hudvårdsprodukter hemma istället för att betala hundralappar eller tusenlappar för dyra märken i butik. Visste du till exempel att man kan göra kroppsskrubb med enbart strösocker, mandelolja och rosenblad eller en mjukgörande ansiktsmask med avokado och olivolja.

75. Semestra på hemmaplan

Satsa på en regional semester i stället för en tripp till Mallorca denna sommar. Sverige har mängder att bjuda på - här finns berg, hav, sjö, vandringsleder, nationalparker och mat i världsklass. Upptäck vad som finns i närområdet, oavsett om det är dagsutflykter eller en flerdagars. 

76. Gå på gratis aktiviteter

Det behöver inte alltid kosta för att ha roligt! Det finns mängder av aktiviteter och platser att besöka som inte kostar dig ett öre. Några exempel är museum, 4H-gårdar och botaniska trädgårdar.

9 gratis aktiviteter 

77. Laga vegetariskt

Genom att helt eller då och då övergå till vegetariskt finns mycket pengar att spara. Protein från växtriket har en avsevärt lägre prislapp än till exempel nötkött, fläsk och kyckling.

78. Betala i tid

Betala dina räkningar direkt när du får dem. Då glömmer du inte bort dem och undviker att få påminnelseavgift.

79. Res på "fel" dag

Ska du ut och resa själv, med vänner eller kanske familjen se till att resa under lågsäsong då priserna är som lägst. Genom att vara flexibel med datumen och resa på "fel" dag finns mycket att spara på flygbiljetten.

Undvik typiska resdagar och spara pengar

80. Amortera

Sänk dina räntekostnader genom att amortera eventuella lån du har. Ju mer du kan betala av för stunden ju lägre blir din månadskostnad framöver.

Läs mer om amortering

81. Skaffa rumskompis

Har du tillräckligt med plats hemma för en inneboende är det ett utmärkt sett att spara pengar. Delar ni på hyran och andra avgifter i hemmet blir din månadskostnad lägre på stört!

82. Gör en budget

Genom att leva efter en budget varje månad vet du exakt vad pengarna går till och hur mycket som blir över. Dessutom minskar du risken för att göra onödiga inköp och misstag.

4 bra budgetverktyg

83. Sänk värmen

Bara genom att sänka värmen hemma några få grader gör stor skillnad på elräkningen. Uppvärmningen av din bostad utgör den största delen av elförbrukningen varje månad.

84. Köp likadana strumpor

Köp en större uppsättning av exakt likadana strumpor. Går det hål på en av dem kan du alltid behålla den andra då du vet att det finns en match. Dessutom; säg hej då till ensamma strumpor efter tvätt!

85. Återanvänd presentpapper

Bli en av dem som försiktigt tar bort pappret varje gång de öppnar presenter och julklappar. Spara pappret och återanvänd till nästa gång du ska ge bort något. Eller varför inte slå in i tidningspapper istället?

86. Använd rätt kort

När du är utomlands se till att det bank- eller kreditkort som används ej har valutapåslag eller någon uttagsavgift. Att vara ute på resande fot kostar redan en del, så var noga med att inte kortet gör det också! Jämför kreditkort för att se om kortleverantören tar ut valutapåslag.

87. Drick lokalt

Välj inhemsk öl, vin och sprit när du beställer på restaurang eller i en bar. Lokal dryck är betydligt billigare än importerad. Notera att detta gäller framförallt utlandet.

88. Öppna ett investeringssparkonto

Genom att spara med ett investeringssparkonto slipper du betala vinstskatt när du säljer dina fonder och aktier. Istället betalar du en schablonskatt om 0,453% (2019) på ditt totala innehav. Ett mycket effektivt sätt att spara!

Läs mer om investeringssparkonto

89. Samla försäkringar

Har du flera försäkringar men hos olika bolag är det stor chans att du betalar mer än du behöver. Välj istället att samla alla dina försäkringar på ett och samma ställe - då brukar de ofta erbjuda dig en lägre premie som tack för att du är lojal kund.

Olika typer av personförsäkringar

90. Berätta för andra

Tala om för de i din närmsta krets att du just nu försöker spara så mycket du bara kan av din lön. Då förstår de om du tackar nej till att hänga med ut på stan eller kanske själva föreslår en filmkväll hemma i soffan i stället. 

91. Samla på prover

Passa på att samla smakprover i matbutiker, provförpackningar i reklamutskick och andra prover som delas ut på stan när du får chansen. Syftet är så klart att få dig att köpa mer - men håller du dig till proverna handlar det ju endast om gratis ansiktskräm, parfym, ketchup eller vad det nu kan vara!

92. Sätt upp små och stora mål

Det blir betydligt enklare att spara och dra ned på utgifterna när du har mål du vill uppnå. Det kan till exempel vara att du vill köpa dig en bostadsrätt, åka på en Jorden runt-resa eller bli ekonomiskt oberoende. 

93. Köp en Sodastreamer

Konsumerar du mycket bubbelvatten och läsk kan det vara en idé att investera i en sodastreamer. I stället för att kånka hem på flaskor fixar du enkelt valfri dryck med kranvattnet i ditt hem. Släng i en skvätt saft och du har smaksatt bubbelvatten!

94. Plocka frukt & grönsaker gratis

Tro det eller ej, men du behöver inte ha egna fruktträd, bärbuskar eller grönsaksland för att kunna plocka själv. Kolla upp om din ort har en eller flera offentliga trädgårdar, hit kan du gå och plocka vad du vill när du vill!

95. Lär dig sy

Det är alltid nyttigt att kunna sy och tråckla. Gå en sykurs eller be någon du känner som är en hejare på symaskinen att lära dig. Det kan komma till hands när till exempel kläder går sönder eller du behöver laga ett kuddfodral i stället för att hela tiden köpa nytt.

96. Ärv av andra

Många vill bli av med gamla barnkläder, handdukar, sängkläder och leksaker som inte längre används. Be om att få ta över saker efter andra, ofta blir det bara glada för att slippa slänga sakerna själva.

97. Ät en stor frukost

Se till att äta en stor och mättande frukost varje morgon. Då minskar du risken för att bli hungrig och springa till godisautomaten eller kiosken runt hörnet innan lunch. 

98. Gör egen barnmat

När ditt barn är tillräckligt stort för att äta fast föda; gör din egen barnmat. Har du en mixer eller matberedare hemma så går det snabbt att tillaga nyttig och god mat till ett mycket lägre pris än butiksköpt.

99. Baka eget djurgodis

Baka med kärlek till dina fyrbenta vänner! Att baka sitt egna djurgodis är varken dyrt eller svårt. Med hjälp av mjöl, grönsaker, buljong och olja kan du snabbt fixa godsaker till din hund eller katt.

100. Besök Pengar.se

Håll regelbundet koll på Pengar.se! Här ger vi dig nya spartips varje vecka, hjälper dig få koll på ekonomin, tipsar om rabatter och så mycket mer.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt